Asset Publisher Asset Publisher

Smaki lasu w Ośrodku Dziewicza Góra

W minioną sobotę odkrywaliśmy "Dzikie Smaki Puszczy Zielonki". Na zakończenie Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju w Ośrodku Dziewicza Góra odbyła się druga część akcji "Las to nie tylko drewno" dofinansowanej przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.

Gości zgromadzonych w Salonie FOTONATURA powitał Nadleśniczy Tomasz Markiewicz. Tego dnia w sporą dawkę wiedzy wyposażyli nas dr inż. Tomasz Sobalak, który przedstawił tradycje i zwyczaje łowieckie, a także dr inż. Anna Wierzbicka, która opowiedziała o zdrowej i zrównoważonej żywności z lasu.

Dr inż. Tomasz Sobalak podczas prelekcji. Fot. Paulina Kaźmierczak

Na zakończenie pierwszej części wydarzenia goście wysłuchali koncertu sygnalistów myśliwskich z Nadleśnictwa Łopuchówko.

Występ sygnalistów myśliwskich. Fot. P. Kaźmierczak

Po uczcie dla ducha przyszedł czas na ucztę dla ciała. Pod wiatą ogniskową czekała na uczestników najprawdziwsza „dzika uczta”. Można było skosztować produktów sygnowanych marką „Dobre z Lasu” – wędlin, pasztetów, grzybów, syropów i konfitur, a także pyszności przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.

Produkty marki "Dobre z Lasu". Fot. P. Kaźmierczak

 

Pani dr. Anna Wierzbicka serwowała burgery z dzika chętnie odpowiadając na wszystkie pytania zainteresowanych.

Pokaz przygotowania burgerów z dzika. Fot. P. Kaźmierczak

Myśliwi z kół łowieckich „Jaźwiec” i „Rogacz” częstowali zebranych bigosem, zupą gulaszową oraz wędlinami z dziczyzny. Głównym punktem programu były jednak warsztaty kulinarne dla dziewięciu zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich. W wydarzeniu udział wzięły: 

  • KGW w Głęboczku "Natura Rozwój Ekologia"
  • KGW KAMBUZA w Wojnówku
  • KGW Golęczewianki
  • KGW Trojanka
  • KGW ALE BABKI Boduszewo
  • KGW Kliniecki Duet w Klinach
  • KGW w Koziegłowach Klub Kobiet Kreatywnych
  • KGW Potaszanki
  • KGW w Radzynach

     

Uczestnicy pod czujnym okiem szefa kuchni Andrzeja Adamusa i pracowników Restauracji Folwarku Jeździeckiego „Jurand” z pełnym zaangażowaniem przygotowali dania z sarny i jelenia: tatar, curry i bigos, ale także zupę pokrzywową.

Uczestnicy warsztatów kulinarnych. Fot. P. Kaźmierczak

Efekt wspólnego gotowania był dla wielu zaskakujący! Każdy chętny mógł na własnej skórze (a raczej podniebieniu) przekonać się, że las jest cennym źródłem składników i inspiracją do przygotowania zdrowych i smacznych dań.

Warsztaty kulnarne dla Kół Gospodyń Wiejskich. Fot. P. Kaźmierczak

Uczestnikom wydarzenia dziękujemy za serdeczną atmosferę, a przedstawicielom Kół Gospodyń Wiejskich za zapał do pracy, chęć zdobywania nowych doświadczeń i pyszności, których smak zachwycił wszystkich gości.

Uczestnicy wydarzenia "Dzikie Smaki Puszczy Zielonki". Fot. P. Kaźmierczak