Asset Publisher Asset Publisher

Dzikie Smaki Puszczy Zielonki

Świętuj z nami Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju! Dnia 8 października 2022 r. Nadleśnictwo Łopuchówko zaprasza na drugą część akcji “Las to nie tylko drewno” do Ośrodka Edukacji Przyrodniczo-Leśnej „Dziewicza Góra”. Podczas wydarzenia uczestnicy będą mogli skosztować darów lasu - dziczyzny, przetworów z owoców, przypraw czy ziół. Nie zabraknie w tym dniu również muzyki myśliwskiej!

8 października zapraszamy do udziału w wydarzeniu "Dzkie Smaki Puszczy Zielonki", które będzie okazją do poznania walorów smakowych dań z dziczyzny, a także produktów pochodzących z ubocznych użytków leśnych. Podczas warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich Szef Kuchni Andrzej Adamus zdradzi jak przygotować "dziki kociołek" i zrobić lemoniadę z leśnych roślin. Uczestnicy będą mogli skosztować produktów marki Dobre z Lasu, a także specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.

 

Program:

Część I (Salon FOTONATURA)

9:00-9:10 Powitanie uczestników

9:10-9:30 Występ sygnalistów myśliwskich

9:30-10:10 Wykład dr. inż. Tomasza Sobalaka "Tradycje i zwyczaje łowieckie"

10:10-10:50 Wykład dr inż. Anny Wierzbickiej "Zdrowa i zrównoważona żywność z lasu"

 

Część II (przestrzeń przed budynkiem Ośrodka Dziewicza Góra)

10:50-15:00 Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich z Szefem Kuchni Andrzejem Adamusem; pokaz kulinarny "Dziki Burger" z dr inż. Anną Wierzbicką, degustacja przygotowanych dań, wędlin oraz produktów marki Dobre z Lasu.

 

Wydarzenie zostało dofinansowane przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych. Relacja z wydarzenia dostępna będzie w Radio Poznań oraz na stronie internetowej i fanpage Nadleśnictwa.

 

Serdecznie zapraszamy!