Aktualności
Leśne skarby – jeżyny to samo zdrowie !
Ziołolecznictwo przeżywa dziś renesans, a leśne zioła wracają też do polskiej kuchni. Warto uratować od zapomnienia rodzinne tajemne receptury na naturalne przysmaki i specyfiki służące zdrowiu, których składnikami są czasem jakieś korzonki, liście czy rośliny, pogardliwie nazywane chwastami. Nic nie zastąpi satysfakcji z przygotowania czegoś pysznego na bazie własnoręcznie zebranych składników. Polecamy wykorzystanie apetycznych leśnych jeżyn.
Gdzie możemy znaleźć jeżyny?
Jeżyna jest dość powszechnie wystepującym, rosnącym w zróżnicowanych warunkach, krzewem owocowym. W stanie dzikim krzewy jeżyn tworzą zbite zarośla na skrajach lasów, przydrożach i skarpach, nad brzegami rzek, w olszynach płożące sie po ziemi. Od końca lata do jesieni możemy cieszyć się pysznymi owocami, a nie są one jedynym wartościowym produktem tej rośliny.
W Polce występuje ok. 100 gatunków jeżyn, natomiast jednym z bardziej typowych jest Rubus fruticosus.
Ciemne owoce z mocą składników odżywczych - kiedy i dlaczego warto po nie sięgać?
Zawierają dużą ilość witaminy C, cukier, sole fosforu, żelaza, magnezu i wapnia, a z mikroelementów, podobnie jak maliny, miedź. Znajdziemy w nich również kwasy organiczne - jabłkowy i winny, antocyjanki, sole mineralne, witaminę PP i prowitaminy A. Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu sprawia, że mają one właściwości uspokajające, co polecane jest kobietom w okresie menopauzy. Dodatkowo charakteryzują się dużą zawartością kwasu elagowego, który to posiada właściwości antywirusowe, antybakteryjne oraz co ciekawe antynowotworowe.
Można z nich sporządzać wiele pyszności, choć najcudniejsze są "prosto z krzaka", otulone poranną rosą. Jeżyny znakomicie nadaja sie też do produkcji win, soków, kompotów, dżemów, marmolad czy galaretki. Poza tym są świetnym dodatkiem do wypieków. Możemy połączyć ich pyszny smak z lekkim ciastem, które świetnie będzie się nadawało na deser lub podwieczorek. Przepisu szukajcie na facebooku Nadleśnictwa Łopuchówko.
Czy tylko owoce są wartościowe?
Zbierajmy również liście jeżyn, a na ich bazie przygotujmy harbate ziołową. Zarówno jak owoce, tak i liście jeżyn mają swoje specjalne wykorzystanie. Do użytku zbiera się liście młode, ciemnozielone, z górnej części krzewu, bez ogonków, przed zakwitnięciem rosliny. Najlepiej od czerwca do drugiej połowy lipca, gdy zawierają one najwięcej składników leczniczych. W liściach tych znajdują się garbniki, inozytol i kwas cytrynowy. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Obniżają ciśnienie krwi i polecane są w leczeniu nieżytu pokarmowego i oddechowego.
Jak wykorzystuje się właściwości tej rośliny?
Jeżyna sprawdza się w zaburzeniach przemiany materii, złym trawieniu, biegunce, w schorzeniach dróg oddechowych, takich jak kaszel czy chrypa, oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Natomiast antyoksydanty w niej zawarte pomagaja obniżyć poziom cholesterolu i wpływają dobroczynnie na naczynia krwionośne.
Odwar z liści działa napotnie, stosuje się go w przeziębieniu i anginie. Przynosi również ulgę w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych.
Napar z młodych, delikatnych listków osłodzony miodem, to dobry środek w leczeniu anemii. Napary z liści wspomagają również walkę z chorobami oczu oraz zbyt wysokim ciśnieniem krwi.
Sok z dojrzałych owoców działa przeciwgorączkowo, a do tego można jeszcze używać go zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje.
Jeżyny są uznawane nie tylko za swoją leczniczą moc podczas różnych dolegliwości, ale również uważa się, że spowalniają procesy starzenia się komórek, a zawarte w nich antocyjany wspomagają procesy myślowe i pamięciowe.
W Polskich lasach rośnie około 150 gatunków roślin leczniczych. Leśne owoce to samo zdrowie! Spożywajmy więc jeżyny w każdej postaci, bo mają wiele dobroczynnych właściwości.