Aktualności
Smaki lasu w Ośrodku Dziewicza Góra
W minioną sobotę odkrywaliśmy "Dzikie Smaki Puszczy Zielonki". Na zakończenie Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju w Ośrodku Dziewicza Góra odbyła się druga część akcji "Las to nie tylko drewno" dofinansowanej przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.
Gości zgromadzonych w Salonie FOTONATURA powitał Nadleśniczy Tomasz Markiewicz. Tego dnia w sporą dawkę wiedzy wyposażyli nas dr inż. Tomasz Sobalak, który przedstawił tradycje i zwyczaje łowieckie, a także dr inż. Anna Wierzbicka, która opowiedziała o zdrowej i zrównoważonej żywności z lasu.
Na zakończenie pierwszej części wydarzenia goście wysłuchali koncertu sygnalistów myśliwskich z Nadleśnictwa Łopuchówko.
Po uczcie dla ducha przyszedł czas na ucztę dla ciała. Pod wiatą ogniskową czekała na uczestników najprawdziwsza „dzika uczta”. Można było skosztować produktów sygnowanych marką „Dobre z Lasu” – wędlin, pasztetów, grzybów, syropów i konfitur, a także pyszności przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Pani dr. Anna Wierzbicka serwowała burgery z dzika chętnie odpowiadając na wszystkie pytania zainteresowanych.
Myśliwi z kół łowieckich „Jaźwiec” i „Rogacz” częstowali zebranych bigosem, zupą gulaszową oraz wędlinami z dziczyzny. Głównym punktem programu były jednak warsztaty kulinarne dla dziewięciu zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich. W wydarzeniu udział wzięły:
|
Uczestnicy pod czujnym okiem szefa kuchni Andrzeja Adamusa i pracowników Restauracji Folwarku Jeździeckiego „Jurand” z pełnym zaangażowaniem przygotowali dania z sarny i jelenia: tatar, curry i bigos, ale także zupę pokrzywową.
Efekt wspólnego gotowania był dla wielu zaskakujący! Każdy chętny mógł na własnej skórze (a raczej podniebieniu) przekonać się, że las jest cennym źródłem składników i inspiracją do przygotowania zdrowych i smacznych dań.
Uczestnikom wydarzenia dziękujemy za serdeczną atmosferę, a przedstawicielom Kół Gospodyń Wiejskich za zapał do pracy, chęć zdobywania nowych doświadczeń i pyszności, których smak zachwycił wszystkich gości.